Tranzit Merkuru přes Slunce. Zdroj: EricandHolli, Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Tranzit Merkuru přes Slunce. Zdroj: EricandHolli, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

V pondělí 9. května 2016 nás čeká tranzit (přechod) Merkuru přes Slunce. Pokud bude jasno a navštívíte hvězdárnu nebo se vybavíte dalekohledem, budete moci pozorovat, jak se nepatrný kotouček planety Merkur postupně posouvá přes sluneční disk.

V principu je to vlastně stejné, jako tranzity exoplanety. Také v době, kdy bude Merkur přecházet přes Slunce, jasnost našeho Slunce mírně poklesne, i když my to samozřejmě nikterak nepocítíme.

Úkaz začne 9. května ve 13:12 letního času a skončí v 20:42 letního času. V době konce úkazu už bude slunce několik minut pod obzorem, takže samotný závěr pozorovatelný nebude.

Jak přechod Merkuru pozorovat?

Možná si ještě pamatujete na tranzit Venuše přes Slunce v roce 2004. Tehdy jsme se dívali i přes svářečská skla nebo speciální brýle pro pozorování zatmění Slunce, které měla spousta lidí ze zatmění v roce 1999. Při pozorování tranzitu Merkuru to ale bohužel nebude možné. Merkur má v tomto případě úhlovou velikost asi 12 vteřin, přičemž velikost Venuše je okolo 60 vteřin.

V zásadě máte dvě základní možnosti, jak můžete úkaz pozorovat. Tou první je návštěva blízké hvězdárny. Druhou možností je využití vlastního vybavení – dalekohledu. Při pozorování Slunce se samozřejmě nesmíte do dalekohledu nikdy dívat přímo!

Průběh tranzitu 9. května 2016. Zdroj: Tomruen, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Průběh tranzitu 9. května 2016. Zdroj:
Tomruen, Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Pozorujeme dalekohledem – projekce

Existují dvě možnosti, jak Slunce pozorovat – obraz Slunce si promítnete na stínítko. Říká se tomu projekce. Před okulár dáte tvrdší papír a na něj kotouč Slunce promítnete. Samozřejmě je vhodné tento papír nějak zastínit.

Opět je ale potřeba zdůraznit, že se do dalekohledu nesmíte dívat. Návodů najdete na internetu více, jak projekce vypadá, se pak můžete podívat na tomto obrázku.

Je ovšem vhodné upozornit na dvě věci. Pokud máte levnější dalekohled, mohou se vám některé jeho plastové části roztéci. Kromě toho je Merkur hodně malý – má jen 1/194 průměru slunečního kotouče, takže si od projekce moc neslibujte.

Pozorujeme dalekohledem – dalekohled + filtr

Druhou možností je využití dalekohledu a kvalitního slunečního filtru – ten si můžete vyrobit ze speciální folie k tomu určené – takovou folii kupujte výhradně u prodejců, kteří se specializují na prodej astronomické techniky. V tomto případě se vyhněte jiným kutilským či inovátorským nápadům a zlepšovákům. Nic než speciální sluneční filtr či speciální fólii použít opravdu nelze!!

Vše potřebné najdete například v obchodě NoveDalekohledy.cz. Můžete si zakoupit dalekohled i sluneční folii Baader Planetarium AstroSolar A4 20x29cm, kterou najdete v sekci Filtry – Sluneční.

U folie byste měli najít návod, jak z ní filtr vyrobit, případně se můžete poradit přímo v obchodě. Je to velmi jednoduché, musíte si pouze z kartonu vyrobit objímku, abyste pak filtr nasadili na objektiv dalekohledu. Pro pozorování tranzitu by vám měl stačit i malý dalekohled – s průměrem 50 nebo lépe 60 mm.

Zakoupené vybavení pak můžete použít při pozorování zatmění Slunce (to další částečné bude v červnu 2021) nebo pro pozorování slunečních skvrn.

Tranzity Merkuru nejsou tak vzácné

Vzhledem k tomu, že Země je třetí planetou od Slunce, můžeme z jejího povrchu pozorovat tranzity (přechody) dvou planet. Tranzity Merkuru jsou mnohem častější než tranzity Venuše. Na přechod Venuše přes Slunci v roce 2004 si někteří možná ještě vzpomenou. K dalšímu dojde až v roce 2117.

Merkur tranzituje přes Slunce častěji – asi 13x až 14x za století. K tranzitům Merkuru dochází v současné době vždy v květnu a v listopadu. Květnové tranzity jsou o něco vzácnější. V květnu je Merkur blízko afélia své dráhy (tedy dál Slunce), zatímco v listopadu poblíž perihelia (tedy blíže ke Slunci). Během květnových přechodů je ale Merkur o něco větší – má asi 12 obloukových vteřin, zatímco v listopadu přibližně 10 obloukových vteřin.

K dalšímu tranzitu Merkuru dojde 11. listopadu 2019 a pak v roce 2032.

Reklama