Věda je nepochybně velmi ušlechtilým oborem lidské činnosti, ale stojí také velké množství peněz. Každý dolar nebo euro se musí tvrdě vybojovat a mecenáše ve finále zajímá, zda byly prostředky dobře utraceny. Z toho důvodu existuje ve vědě zcela běžně embargo. Ten, kdo data získal, má právo je po určitou dobu držet pod pokličkou a jako první publikovat výsledky na nich založené. Kromě toho by asi nebylo příjemné, kdyby vám někdo slízl smetanu za něco, co jste dokázali vy a věnovali tomu roky svého života.

Pamatuji si na jeden velmi pěkný příklad z našeho oboru. V listopadu 2011 zveřejnili evropští astronomové odbornou studii o objevu exoplanety GJ 667 C c, která má hmotnost kolem 5 Zemí a obíhá v obyvatelné oblasti. Článek se objevil v preprintu, byl tedy vědecké komunitě dostupný. Tím to skončilo. Nevyšla žádná tisková zpráva, o objevu psala ve světě jen hrstka webů (včetně nás). O pár měsíců později zveřejnili Američané svou studii, která byla z velké části založena na evropských datech. Přidali k tomu tiskovou zprávu a informace o objevu „druhé Země“ obletěla svět. Teprve po Američanech zveřejnila tiskovou zprávu Evropská jižní observatoř. Samozřejmě už to nikoho nezajímalo.

Ale zpět ke kometě. Astrofyzik a popularizátor Daniel Marín ve svém dnešním článku velmi pěkně popisuje stav okolo snímků komety 67P. Věděli jste třeba, že se na povrchu jádra vyskytují záhadné hluboké díry o průměru a hloubce 200 metrů? Ne? Samozřejmě k tomuhle tisková zpráva nevyšla a co je horší…snímky, na kterých díry jsou, podléhají jakési cenzuře. Tohle samozřejmě není blábol konspirátorů ale holý fakt.

Holger Sierks, který má na starosti přístroj OSIRIS, se totiž s kolegy rozhodl, že nějakou dobu bude snímky ze svého přístroje držet pod pokličkou, aby na jejich základě jiní vědci nezveřejnili odborné studie.

Po internetu kolují převážně snímky z přístroje Navcam, což je taková hračička v porovnání s OSIRIS. Je pravdou, že byly zveřejněny i některé snímky z OSIRIS (viz níže). Sierks si na jejich přípravu vyhradil týden času, což je pochopitelné, je to vědec, ne internetový editor. Poté ale utáhl kohoutky a máme tak smůlu.

Marín ve svém článku postup Sierkse kritizuje. Já už bych tak kritický nebyl. Je docela problematické najít těžiště mezi embargem a určitou dávkou spravedlnosti. Nesmíme totiž zapomínat, že v konečném důsledku to byl evropský daňový poplatník, z jehož kapsy se mise financuje.

Některé souvislosti jsou ale skutečně paradoxní. Sierks totiž netají snímky před námi ale před ostatními vědci. Na druhou stranu některé fotografie byly prezentovány a to na jedné z největších astronomických konferencí – sjezdu Americké astronomické společnosti. Fotografie (a informace o zmíněných dírách) se pak dostaly ven díky tweetům účastníků (viz níže). Marín se velmi dobře ptá, proč nebyly uvolněny alespoň tyto snímky z konference… zda je to záměr nebo pouhá lenost.

Foto Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Reklama