Dalekohled UKIRT
Dalekohled UKIRT

Krize zasahuje i astronomický výzkum, na prodej nebo spíše k pronájmu je tak dalekohled UKIRT.

Ekonomická krize zasahuje i vědecký výzkum. Klíčové vědecké projekty starého kontinentu jako je Evropské jižní observatoře či CERNu tak potichu ale o to razantněji sanují mimoevropské státy. Přestože krize zasáhla zejména Řecko, Itálii a Španělsko, prostředky omezuje také Velká Británie. Ta se rozhodla odepsat dva své dalekohledy na havajské observatoři Mauna Kea. Lidé, kteří se kolem těchto přístrojů pohybují, si to ovšem nechtějí nechat líbit a tak zatím jeden z těchto dalekohledů dali k pronájmu. Řeč je o United Kingdom Infrared Telescope (UKIRT). Nejde přitom o žádné vyloužilé a nemoderní ořezávátko. Dalekohled má průměr 4 metry a je jedním z nejlepším dalekohledů pro infračervenou astronomii na světě!

UKIRT je také velmi efektivní. V loňském roce vyprodukoval na 140 vědeckých prací, z toho 100 připadá na přehlídku oblohy v infračerveném světle, která byla uskutečněna právě tímto přístrojem. V letošním roce se očekává atakování hranice 250 prací za rok.

Na provoz dalekohledu je potřeba za rok asi 1,24 milionů dolarů (23 milionů korun), což rozhodně není mnoho. Pro srovnání a pokud mě paměť nešálí, provoz Astronomického ústavu AV vyjde ročně na 3,5x více.

Zdroj: skyandtelescope.com

 

 

Reklama