Družice TESS
Družice TESS

NASA vybrala 11 návrhů, na které budou nyní vypracovány posudky v rámci programů Explorer Mission a Explorer Mission of Opportunity. V prvním případě dostane každý tým milion dolarů na vypracování podrobné studie. Požadavkem je, aby projekt stál maximálně 200 milionů dolarů (bez startu a nosné rakety) a trval přibližně rok.

 

Program Opportunity má ještě skromnější parametry. Týmy dostanou jen po 200 tisících dolarech v rozpočtu se musí vejít do částky 55 milionů dolarů. V roce 2013 vybere NASA zhruba 3 projekty. První z nich by mohly být realizovány v roce 2016. Nás samozřejmě zajímají ty, které se týkají výzkumu planet mimo Sluneční soustavu.

 

FINESSE (Fast INfrared Exoplanet Spectroscopy Survey Explore) – družice by se věnovala výzkumu atmosfér asi 200 vybraných exoplanet v oblasti infračerveného záření.

 

TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) – družice by mohla hledat tranzitující exoplanety, tedy využívat stejnou metodu jako například Kepler. Tento projekt není nový. Kdysi se předpokládalo, že by TESS byla navedena na oběžnou dráhu kolem zemského rovníku a svými šesti kamerami prováděla postupné skenování celé oblohy a asi 2,5 milionů vybraných hvězd! Najednou by mohlo být proměřováno 6 menších oblastí o celkové ploše 6000 čtverečních stupňů, což je téměř 60x více ve srovnání se zorným polem Keplera. V původním návrhu se ovšem počítalo s dvouletou misí. Podrobnosti najdete na  webových stránkách projektu.

 

Šestice identických kamer na družici TESS.
Šestice identických kamer na družici TESS.

 

Do programu Explorer Mission of Opportunity byl vybrán jeden exoplanetární projekt a to EXCEDE (The Exoplanetary Circumstellar Environments and Disk Explorer). Jeho cílem by měl být výzkum cirkumstelárních disků, které obklopují mladé hvězdy, ve snaze nalézt uvnitř těchto porodnic nové planety přímým zobrazením. Více o projektu v tomto článku.

 

EXCEDE. Credit: Glenn Schneider
EXCEDE. Credit: Glenn Schneider

 

Informace o dalších projektech, které jsou součástí výběrových řízení na webu NASA.

 

 

Reklama