Ilustrační obrázek. Autor: Ryan Wick, flickr.com
Ilustrační obrázek. Autor: Ryan Wick, flickr.com

Včera jsme vám psali o projektu PAWM, který si klade za cíl hledání exoplanet u bílých trpaslíků amatérskými prostředky. Z Evropy se zatím zapojili pozorovatelé z Itálie, Portugalska, Španělska, Kypru a Řecka. Nejmenší dalekohled má průměr jen 20 cm, největší pak přes metr. Několik otázek jsme položili koordinátorovi projektu. Bruce Gary (Hereford Arizona Observatory) odpovídal na otázky webu exoplanety.cz.

 

 

1) Projekt má trvat měsíc. Bude v případě úspěchu prodloužen?

 

Pokud bude úspěšný, tak doufám, že společně s AAVSO [1] provedeme v zimě další dvouměsíční pozorovací kampaň.

 

2) Máte už datum, kdy projekt oficiálně začne?

 

Start projektu PAWM je oficiálně stanoven na 1. září a skončit by měl 30. září. Ale některá pozorování jsme už začali dělat před oficiálním začátkem. Je třeba „se naučit spolupracovat“, vyladit postupy, výstupní formáty apod. Původně jsme předpokládali, že provedeme pozorovatelský maratón, kdy by jeden astronom předával pozorování tomu druhému, což by umožňovalo vytvořit světelnou křivku o délce 32 hodin. Během posledních třech týdnů jsme si však uvědomili, že účinnější bude požádat pozorovatele, aby sami pozorovali jakéhokoliv bílého trpaslíka ze seznamu.

 

3) Kdy by mohly být konkrétní výsledky?

 

Už teď víme, že pozorování bílých trpaslíků je možné pomoci amatérského vybavení. Například jeden z našich zkušených pozorovatelů dokázal 11palcovým [2] dalekohledem pořídit velmi kvalitní světelnou křivku bílého trpaslíka o jasnosti 14,4 mag.

 

Nyní už máme odhad toho, jak velké dalekohledy použít na bílé trpaslíky o různých jasnostech. Můžeme konstatovat, že 14palcový  [3] dalekohled (pod vedením zkušeného pozorovatele), lze využit k pozorování všech 23 000 známých bílých trpaslíků. Výsledkem tedy je, že můžeme uvažovat o dlouhotrvajícím projektu, jako je například ETD [4] nebo AAVSO a to užitím amatérského vybavení.

 

Graf závislosti jasnosti bílého trpaslíka na velikosti dalekohledu v palcích. Zelená křivka = začínající pozorovatelé, červená = zkušení pozorovatelé. Credit: Bruce Gary
Graf závislosti jasnosti bílého trpaslíka na velikosti dalekohledu v palcích. Zelená křivka = začínající pozorovatelé, červená = zkušení pozorovatelé. Credit: Bruce Gary

 

Graf závislosti počtu známých bílých trpaslíků na jasnosti. Credit: Bruce Gary
Graf závislosti počtu známých bílých trpaslíků na jasnosti. Credit: Bruce Gary

 

 

4) Jaká je pravděpodobnost, že na vnitřní dráze u bílého trpaslíka bude obíhat nějaký objekt?

 

Prof. Eric Agol [5] je asi vhodnější na zodpovězení této otázky. Ale pokusím se interpretovat jeho práci. Máme asi jen 1% pravděpodobnost, že rovina oběžné dráhy exoplanety v obyvatelné oblasti bude směřovat k nám, takže potřebujeme pozorovat 100 až 200 bílých trpaslíků, abychom byli schopni na tuto otázku odpovědět. Do té doby máme šanci objevit tranzity planetárních trosek v okolí bílých trpaslíků apod.

 

Redakční poznámky:

 

[1] AAVSO = Americká asociace pozorovatelů proměnných hvězd – odkaz.

[2] 11 palců ~ 28 cm

[3] 14 palců ~ 35 cm

[4] ETD = Databáze tranzitujících exoplanet

[5] O práci prof. Erica Agola jsme psali – odkaz.

 

Děkuji Jiřímu Popkovi za pomoc s přípravou rozhovoru.

 

 

Reklama