Exoplaneta Kepler-10 c v představách malíře. Credit: NASA
Exoplaneta Kepler-10 c v představách malíře. Credit: NASA

V lednu letošního roku byl na sjezdu Americké astronomické společnosti v Seattlu představen objev pekelně horké exoplanety zemského typu Kepler-10 b (viz článek). Tento týden se vědci scházejí na dalším kongresu Americké astronomické společnosti, který se tentokrát koná v Bostonu. Tým okolo Keplera i zde prezentuje své nejnovější výsledky. Hlavním sdělením je objev druhé planety u hvězdy Kepler-10.

 

Exoplaneta Kepler-10 c je větší než její sestra. Poloměr se odhaduje na 2,2 Země. Okolo mateřské hvězdy také obíhá ve větší vzdálenosti (0,2 AU) s periodou 42 dní. Zatímco Kepler-10 b je pekelným světem, na jehož povrchu se pohybuje teplota okolo 1 550°C, její sestra je v tomto ohledu vlídnější. Na povrchu Kepler-10 c by nás přivítala teplota okolo 200°C. Ačkoliv v těchto případech se jedná pouze o hrubý odhad (bez znalosti albeda)  rovnovážné teploty, která nezahrnuje vliv atmosféry. Zatímco v případě Kepler-10 c lze o atmosféře reálně diskutovat, u Kepler-10 b se její existence vzhledem k extrémně malé vzdálenosti od hvězdy neočekává.

 

Na potvrzení existence exoplanety se tentokrát podílel i kosmický dalekohled Spitzer. Spektroskopická data a tedy radiální rychlosti mateřské hvězdy nejsou bohužel k dispozici, takže hmotnost nového světa lze pouze odhadovat na méně než 20 Zemí.

 

Odkaz: animace oběžné dráhy Kepler-10 c

 

Zdroj: www.spitzer.caltech.edu

 

 

 

 

Reklama