Kataklyzmická proměnná hvězda v představách malíře. Credit: NASA
Kataklyzmická proměnná hvězda v představách malíře. Credit: NASA

Před pár dny jsme vás informovali o objevu exoplanety u dvojhvězdy NN Ser. Více méně stejný tým nyní potvrdil existenci planetárního průvodce u další dvojhvězdy. Tentokrát se však jedná o ještě vypečenější trojku.

 

Už před Vánocemi loňského roku byla zveřejněna studie, kterou vedl S.B. Quian z čínské Národní astronomické observatoře společně se svými kolegy. Tým oznámil, že okolo dvojhvězdy DP Leo, kterou nalezneme ve vzdálenosti asi 1 300 světelných let v souhvězdí Lva, nalezli patrně exoplanetu o hmotnosti 6 Jupiterů.

 

K. Beuermann z německého Institutu pro astrofyziku (Georg-August-Universität) a jeho tým existenci planety potvrdil.

 

DP Leo patří mezi tzv. kataklyzmické proměnné hvězdy typu AM Herculis. Dvojhvězda je tvořena bílým trpaslíkem, který postupně krade materiál z červeného trpaslíka. V důsledku toho pozorují astronomové čas od času prudké zjasnění bílého trpaslíka, načež se jasnost postupně opět vrátí do normálu. Kataklyzmické proměnné hvězdy typu AM Herculis se navíc vyznačují poměrně silným magnetickým polem.

 

Obě hvězdy obíhají okolo společného těžiště ve vzdálenosti pouhých asi 400 000 km s periodou 1,4967 hodin. Přestože běžným dalekohledem obě složky nerozeznáme, můžeme pozorovat vzájemné zákryty, které se ve světelné křivce projeví jako periodické změny jasnosti „hvězdy“.

 

V získaných datech z let 1979 až 2010 se podařilo nalézt drobné odchylky v periodě zákrytů. Astronomové usuzují, že je způsobuje gravitační působení exoplanety, která dostala označení DP Leo b a má parametry:

  • Hmotnost planety: 6,1 ± 0,5 Jupiteru
  • Velká poloosa: 8,2 ± 0,4 AU
  • Oběžná doba: 28 ± 2 roky
  • Výstřednost: 0,39 ± 0,13

Exoplaneta DP Leo b tedy bude okolo obou složek dvojhvězdy obíhat po docela protáhlé eliptické dráze.

 


Poznámka: pod pojmem kataklyzmické proměnné hvězdy rozumíme takové, u kterých dochází nepravidelně (případně jen jednou) k prudkému zjasnění. Mezi kataklyzmické proměnné hvězdy se často zařazují také novy a supernovy.

 

Zdroje:

 

 

 



 

 

Reklama