Zdroj: Wikipedia
Zdroj: Wikipedia

Dvakrát ročně zažíváme v neděli ráno manévry. Mnoho spotřebičů a elektronických hračiček si dokáže se změnou času poradit samo, jinde to musíme přednastavit ručně. Diskuse o přínosu letního času v posledních letech postupně chladnou, avšak jeden tradiční nešvár zůstává. Je nepochybné, že v sobotu se nám opět dostane upozornění médií, že končí letní a začíná zimní čas. Jenomže ono to není tak docela pravda, neboť zimní čas u nás už hezkých pár desetiletí neexistuje.

 


Zimní čas vytáhnou dvakrát ročně nejen sdělovací prostředky, ale dokonce i některé astronomické weby, u nichž by člověk očekával poněkud větší přehled v problematice.

 

Na letní čas se u nás přechází každý rok poslední neděli v březnu, kdy po 01:59:59 SEČ (středoevropského času) následuje 03:00:00 SELČ (středoevropského letního času). Letní čas končí poslední neděli v říjnu, kdy se po 02:59:59 SELČ hodiny posunou na 02:00:00 SEČ. V České republice se tedy můžeme setkat se dvěma „druhy času“:

  • Středoevropským časem (pásmový čas)
  • Středoevropským letním časem (+1 hod).

Něco jako zimní čas tedy v současné době neexistuje, ačkoliv s tímto pojmem se můžeme setkat. Na jedné straně je jako „zimní čas“ nesprávně označován pásmový Středoevropský čas, na straně druhé máme zimní čas patrně jako jediná země na světě uzákoněn!

 

Skutečný zimní čas se vyskytoval v poválečném období (přesněji od 1. prosince 1946 do 23. února 1947). Ručičky hodin byly tehdy posunuty o hodinu nazpět vůči pásmovému času. Zajímavý je fakt, že zákon, kterým byl tehdy zimní čas nařízen, dosud Parlament ČR nezrušil, takže čistě teoreticky je možné zimní čas kdykoliv zavést. Kompetenci k tomu má Vláda České republiky. Zákon si můžete prostudovat v odkaze.

 



 

 

 

 

Reklama