Nejslavnější marťan - ALH84001
Nejslavnější marťan - ALH84001

Píše se rok 1996 a vědci hlásí, že v Antarktidě nalezený meteorit může způsobit převrat v hledání života ve vesmíru. Tajemný kámen ALH84001 má v papírech jako místo původu tučným písmem vepsáno Mars.

 

ALH84001 rozdělil vědeckou obec na dva nesmiřitelné tábory. Podle jedné skupiny je meteorit důkazem dávné existence života na Marsu a obsahuje fosilní stopy jednobuněčných organismů. Odpůrci zase argumentují tím, že magnetické krystalky mají geologický původ a vznikly až po dopadu na Zemi.

 

V průběhu posledních 13 let se o ALH84001 napsaly tisíce článků, natočily dokumentární filmy a zprávy o nových objevech a teoriích čas od času rozbouří už tak dost neklidné vody astrobiologických webů a časopisů.

 

Nejnovější povyk je starý jen několik málo dní. Na povrch světa se postupně a po kouscích dere nová studie týmu, který meteorit zkoumal už v roce 1996.

 

Jsou magnetické krystalky důkazem života na Marsu?
Jsou magnetické krystalky důkazem života na Marsu?

 

Studie byla zveřejněna v listopadovém čísle prestižního časopisu Geochimica et Cosmochimica Acta a jejími autory jsou Kathie Thomas-Keprta, Simon Clement, David McKay (původní tým z roku 1996), Everett Gibson a Susan Wentworth. Všichni jmenování jsou zaměstnanci Johnson Space Center (JSC) v NASA.

Vědci se zaměřili na studium magnetických krystalků, které byly před 13 lety v meteoritu objeveny a jenž od té doby nedávají astrobiologům spát. Jedná z dosavadních teorií totiž tvrdila, že struktury mají geologický původ a s životem na Marsu nemají nic společného. Nový výzkum elektronovým mikroskopem prý ale ukazuje spíše na biologický původ krystalků a přináší novou naději na dávnou existenci života na rudé planetě.

 

Další informace by měly být oznámeny na konferenci ve Washingtonu, která se nebude věnovat ničemu jinému než budoucnosti výzkumu Marsu! Nová studie meteoritu ALH84001 tak přichází schodovou okolnosti v době, kdy se vášnivě debatuje o budoucnosti celého amerického kosmického programu. Náhoda…?

 

Zdroj: spaceflightnow.com

 

 

 

Reklama