Srovnávací kartičky pro souhvězdí Orion. Autor: Verein Kuffner-Sternwarte
Srovnávací kartičky pro souhvězdí Orion. Autor: Verein Kuffner-Sternwarte
Astronomové letos pořádají už podruhé celosvětovou pozorovací kampaň s cílem změřit míru světelného znečištění. Do projektu se může zapojit úplně každý.

 


Světelné znečištění je velkým problémem moderní doby, o kterém se ale zatím příliš nemluví. Mnozí lidé se mylně domnívají, že se týká pouze astronomů. Opak je ale pravdou. Lidé ve městech mohou díky špatnému osvětlení trpět poruchami spánku, hynou vzácné druhy ptáků a hmyzu apod. Důsledkem instalace špatných lamp je také přesvětlená obloha, na které lze spatřit jen pár nejjasnějších hvězd. V neposlední řadě stojí zbytečné „svícení do nebe“ městské a státní rozpočty značné množství finančních prostředků. Instalace lamp svítících jen tam, kam potřebujeme, by mohla významně snížit spotřebu elektrické energie.

 

Letos již podruhé přicházejí astronomové s mezinárodním projektem GLOBE at Night 2009. Jeho cílem je zmapovat míru světelného znečištění na naší planetě. Zapojit se může úplně každý. Stačí jen v období od 16. do 28. března pozorovat pouhým okem některé ze dvou známých souhvězdí – Orion nebo Malý medvěd. Doporučujeme spíše souhvězdí Orion, neboť ho na obloze naleznete snadněji. Orion lze pozorovat brzo večer nad jihozápadem.

 

Pozorování by jste neměli provádět za svitu Měsíce. Ten ale v daném období vychází až ve druhé polovině noci a ke konci března bude dokonce v novu. Nejlepší podmínky k pozorování souhvězdí Orion jsou přibližně od 18:30 do 21:30. Jakmile vybrané souhvězdí na obloze naleznete, porovnejte vzhled dané části oblohy se srovnávacími kartičkami, které lze jsou na stránkách projektu. Čím větší světelné znečištění, tím méně hvězd pouhým okem uvidíte. Poté vyplňte jednoduchý formulář na internetu, kde kromě údajů o místu a času pozorování zadáte i číslo kartičky, nejvíce odpovídající stavu na vaší obloze. Návod, formulář a další informace najdete v češtině stránkách projektu. Koordinátorem pro Českou republiku je Hvězdárna Mikuláše Koperníka v Brně. Výsledky měření z předešlého ročníku jsou k dispozici zde.

 

Rok 2009 byl navíc vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie a boj proti světelnému znečištění je jednou z klíčových otázek.

 

Reklama